
Økt involvering av sykepleiere i legemiddelsendringer ga redusert medisinbruk
Oppsalhjemmet gjennomførte i 2016 et prosjekt for å øke involvering av hele pleiepersonalet i observasjonsrapportering etter viktige legemiddelendringer.
Dette var intervensjonene som ble gjort:
- En observasjonsliste med hovedgrupper av medisiner og deres virkninger og eventuelle bivirkninger ble hengt opp ved risikotavlene på alle vaktrom for å se om økt kunnskap om medisineffekter ville gjøre personalet mer observante og rapportere det de observerte på de beboere de hadde ansvaret for.
- Etter fire uker: Introduserte visuell tilbakemelding i form av observasjonsomfanget ført i lett forståelige diagrammer. Formålet var at god feedback på egne prestasjoner ville motivere pleiepersonalet til økt involvering.
- Etter nye fire uker ble en ny versjon av elektronisk pasientjournal (EPJ) innført for sykepleier-rapportering på alle avdelinger. I hvilken grad denne oppdateringen gav enda bedre involvering i observasjonsrapporteringen ble vurdert.
- Innførte enda tydeligere oppgaveansvar for pleiepersonalet, ved at vi innførte tydelige, store bokstaver på risikotavlene for hvilket av skiftene Dag/Aften/Kveld skulle observere og rapportere de tydeliggjorte medisinvirkningene. Bokstavene D+A+N, ble etterhvert ytterligere visualisert ved bruk av rød tusj i stedet for svart.
- Tilslutt innførte vi kollegabasert og individuell veiledning av de av pleierne som ikke hadde rapportert som ønsket.
Disse fem tiltakene for å øke pleiepersonellets involvering i observasjon av effekter og bivirkninger etter betydelige endringer i medisinering, førte til minst en dobling av observasjonsrapporter. I snitt økte antall observasjonsrapporter ved Oppsalhjemmet fra 35% til 100% ved utløpet av 2016. Prosjektet ble presentert av sykehjemslege Stephan Ore på National Forum on Quality Improvement in Health Care i desember 2016 i Orlando. Florida. Denne konferansen gjennomføres av organisasjonen Institute for Healthcare Improvement (IHI).