SAMFUNNSANSVAR
Se hele rapporten
CSR sosialtansvar - 4.jpg
#sosialtansvar

Alna-frokosten: En god start på dagen for alle barna

I bydel Alna i Oslo tilbyr vi gratis havregrøt med frukt eller rosiner til alle. Et tiltak for sosial utjevning som gjør barna klare for lek og læring.

Norlandia-barnehagene i Bydel Alna har latt seg inspirere av den historiske Oslo-frokosten ved å tilby nesten 400 barn i sine fem barnehager en næringsrik start på dagen: Havregrøt med frukt eller rosiner. Dette tilbudet ble innført i februar 2016.

«Hovedårsaken til at vi innførte denne ordningen er at alle barn trenger en god ernæringsmessig start på dagen. Havregrynsgrøt gir mye energi, og gjør barna gode, mette og klare for lek og læring gjennom en hel dag», sier prosjektleder i Norlandia, Synve Reitan.

Ordningen bidrar til sosial utjevning; innholdet i barna sine matpakker kan være veldig forskjellig. Det er et faktum at barna starter dagen med høyst ulike matvaner. De fleste har tradisjonelt hatt med gode matpakker, mens andre kun har med noen mariekjeks til frokost. Barna kommer fra forskjellige kulturer og tradisjoner. Det er barn fra 25 ulike nasjoner i disse fem barnehagene.

Det er mange barn som aldri hadde smakt havregrynsgrøt før, men de fleste spiser når de skjønner at dette er ganske godt med rosiner og banan på. Resultatet er en rolig og god start på dagen, hvor barna sitter sammen med venner og de ansatte og spiser opp maten sin. Reitan sier: «Barna liker roen om morgenen, og sitter gjerne i 20-30 minutter. Det er virkelig en veldig hyggelig stund».

«Vi skjærer opp frukt i biter og varierer litt med hva vi serverer. Av og til har vi blåbær, av og til kanel og rosiner, men vi har alltid banan og eple som de kan ha oppi grøten, for det synes barna er veldig godt», forteller Reitan.

Synve Reitan sier videre: «Internt i Norlandia kaller vi dette Alna-frokosten ettersom vi var inspirert av den historiske Oslo-frokosten, som ble servert alle skolebarn i Oslo i perioden 1932 til 1980, da vi bestemte oss for dette.» Norlandia serverer nå ca 8000 gratis porsjoner varm grøt med frukt og rosiner som frokost til alle barna våre hver måned. Den nye frokostordningen er blitt godt mottatt av både barn, foreldre og de ansatte.

#sosialtansvar

Relaterte saker