SAMFUNNSANSVAR
Se hele rapporten
CSR sosialtansvar - 2.jpg
#sosialtansvar

Introduksjonskurs til helsefag for minoritetsspråklige

Vi integrerer mennesker som står utenfor jobbmarkedet. På Skoggata i Moss har vi hatt kurs i samarbeid med jobb- og karrieresenteret Podium. 

Vi vet at arbeid kan styrke helsen, gi mening, og styrke menneskers tilhørighet og identitet. Dette er spesielt viktig for at minoritetsgrupper kan bli en integrert del av det norske samfunnet. Derfor har vi inngått et samarbeid med Podium, et jobb- og karrieresenter som hjelper mennesker som står utenfor å komme seg i jobb.

40 personer ble i løpet av høsten 2016 undervist i lettere helsefag i Podiums regi. 20 personer skulle så få tilbud om videre teoretisk kurs i helsefag på Malakoff VGS i Moss. En del av kurset inkluderte praktisk oppgaver innen eldreomsorg. Disse ble gjennomført på Skoggata bo- og servicesenter, en av våre enheter i Moss. Deltagerne hadde en halv dag i møtelokalene i Skoggata. Daglig leder Ida Lindqvist og opplæringsansvarlig hjelpepleier Siv Thompson underviste i eldreomsorg: Hva gjør en helsefagarbeider? Hva gjør en sykepleier? Undervisning i etikk og ikke minst de store gevinstene av å jobbe med mennesker var også tema. Ida hadde i tillegg en presentasjon av Norlandia, kvalitetsarbeidet vårt og hva vi gjør for å skape et godt liv hver dag for våre beboere.

En beboer fortalte om hvordan det er å bo på institusjon og hva som var viktig for henne. Hun forklarte også hva de som helsearbeidere skulle tenke på når de møter et gammelt menneske.

Etter den første samlingen hadde vi på Skoggata gleden av å ta imot elevene 10 om gangen over fire dager. Gruppene ble delt i to og den ene gruppen fikk undervisning i stell i seng og hygiene med Siv, mens den andre gruppen hadde aktiviteter med beboerne sammen med daglig leder og aktivitør. Vi hadde samtalegrupper, arrangerte kinasjakkturnering med en beboer som lærer i kinasjakk og satte blomsterløker sammen ute i hagen. Så byttet gruppene om slik at alle fikk ta del av både undervisning og aktiviteter. Fra Podium deltok en lærer som observerte elevene i forhold til hvor delaktige de var i undervisning og aktiviteter.

De direkte tilbakemeldingene var meget gode og ansatte på Skoggata fikk til et veldig godt samarbeid med Podium. Elevene strålte og ville gjerne komme tilbake. Kjemien mellom elever og beboere var også veldig god og det var en glede å se hvordan beboerne kunne føle mestring gjennom å veilede elevene i hagen og ved spillebrettet.

Siden januar har Skoggata hatt gleden av å ha to av elevene som gikk videre til å ta helsefag skole i praksis. De bidrar virkelig og er et veldig fint tilskudd til arbeidsmiljøet, samtidig som de gir en god omsorg for beboerne.

#sosialtansvar

Relaterte saker