Huske skog.jpg

Tren motorikk med barnet ditt – det skal mindre til enn du tror

Har du tenkt på at barnet ditt faktisk trener ved å klatre på sofaen og hoppe i sengen? Slike aktiviteter er med på å utvikle ditt barns motoriske utvikling. 

– En halvtime med lek, enten ute eller inne, er en god treningsøkt for de små. Det finnes så mange morsomme aktiviteter vi kan finne på sammen hjemme som verken krever utstyr eller masse plass. Bygg en hytte sammen, lag en tunnel av stoler, la barna hoppe fra sofaen og ned i en putehaug. Gjennom leken trenes barnas grovmotorikk så se noen ganger gjennom fingrene med om det er litt ekstra rot i stua, sier Siril Flaa Eieland, idrettspedagog i Norlandia barnehagen Onkel Tomms Hytte i Oslo. 

Fordeler ved god motorikk
Før skolealder er det den grovmotoriske utviklingen som er viktigst. Med god grovmotorikk så ligger alt til rette for at finmotoriske ferdigheter utvikles raskt. 
– Bare det å sitte på en stol i skoletimen krever at barnet har god balanse. Det er noe vi kanskje ikke tenker så ofte over. Balanse er en viktig egenskap som vi trenger for å klare mange av gjøremålene i løpet av en dag. God motorikk fører også til at barna får bedre fysiske ferdigheter og da er det lettere å være med i leken. Så god motorikk bidrar også til økt sosial kompetanse, forklarer Siril. 

Utnytt dine omgivelser
Å gå hjem fra barnehagen, la barnet balansere på en murkant, hoppe over kumlokk, eller ta sykkelen er enkle tiltak du kan gjøre for å trene motorikk i hverdagen. Ved Norlandia barnehagen Onkel Tomms Hytte i Oslo er barna mye ute i naturen og de ansatte ser tydelig hvor mye dette har å si for motorikken. 
– Barna hos oss er nær naturen, vi går på turer, vi klatrer, går på ski, aker og så videre. Hver dag er vi mange timer ute. Og vi ser resultatene av dette – barna utvikler sine motoriske ferdigheter i høyere tempo. Jeg oppfordrer foreldre til å ta med barna ut i skogen på ettermiddager og helger og la de få boltre seg. Gå på stier og ulendt terreng  , la de klatre i trær og balansere på steiner. Det skal ikke mye til og for barna har utetid i naturen utvilsomt stor gevinst!