Jarle Lauvstad Seniorprisen Oslo 2019 16x9.jpg

First Line Hero

Jarle Lauvstad fra Oppsalhjemmet var en av tre nominerte til Oslo kommunes Seniorpris 2019, som ble utdelt i Oslo Rådhus fredag 27.september. Jarle er vaktmester ved sykehjemmet, og selv om han ikke vant prisen er nominasjonen en velfortjent og flott anerkjennelse av den jobben han gjør for beboerne ved Oppsalhjemmet. 

«Jarle er en fantastisk bidragsyter for kvaliteten på Oppsal, og er mye mer enn «kun» en vaktmester. Nominasjonen er en flott anerkjennelse for en ekte ildsjel hos oss,» sier Riikka Aubert, leder for Norlandia Care Norge. Riikka var tilstede under utdelingen i rådhuset, sammen med de gode kollegaene Elin Haug Nygård, Mai Britt Ribland, Elisabeth Karantzas – og selvsagt hovedpersonen selv; Jarle Lauvstad. 

Jarle skal også holde presentasjon under årets Pasientsikkerhetskonferanse. Norlandia Oppsalhjemmet har der tre prosjekt som skal presenteres der i år, så det gjøres mye godt arbeid. 

Oppsal sykehjem er et av Oslos største sykehjem, med 152 beboere. Der gjør Jarle en fenomenal jobb med å involvere beboerne på sykehjemmet som ønsker det i enkle vaktmesteroppgaver. Blant oppgavene beboerne deltar i er stell av sansehagen og hønsegården, skifte av lyspærer og rør og andre småting. En populær aktivitet har også vært å snekre fuglekasser, ekornkasser og insekthotell som har blitt hengt opp i sansehagen og rundt sykehjemmet. I en av fuglekassene er det satt opp webkamera med live-stream av livet inne i fuglekassen til TV-ene inne, til stor glede for beboerne, som kan følge med på sin TV på kanal 16. 

For Jarle betyr det mye å få jobbe så tett med beboerne: 
«Jeg stortrives som vaktmester på Oppsalhjemmet, men det som jeg trives aller best med, er når jeg har «fikse og ordne» gruppen med beboerne. Det gir meg personlig veldig mye å se at jeg gjennom dette kan utgjøre en forskjell for flere av våre beboere. Det å se gleden i øyne og kroppsspråk som beboerne utstråler ved gleden i å bidra, er ubetalelig for meg personlig,», sier Jarle. 

«En dag kom en av våre beboere som nesten alltid deltok på «fikse og ordne» gruppen trillende bort til meg i sin rullestol. Denne mannen var en stille og rolig fyr som ikke var så veldig fysisk aktiv på gruppen, og han sa heller ikke så mye når han deltok.

Han tok min hånd med begge sine hender, så meg rett i øynene og sa: «Du er et godt menneske, du vaktmester. Jeg setter så stor pris på at jeg får være med dere på «fikse og ordne» gruppen, selv om jeg ikke gjør så mye når jeg er der. Men jeg vil at du skal vite at dette er en av ukas høydepunkter for meg, tusen hjertelig takk, vaktmester!». Måten han sa dette til meg på, satte meg helt ut, og jeg kjente at det bygget seg opp en stor klump i halsen, og jeg kjente at jeg fikk en varm og god følelse inne i meg,» forteller Jarle. 

«Jeg er ingen fagperson når det kommer til det medisinske, men jeg tør påstå at det er mye god helse i det å føle seg nyttig, føle på mestring og det å utgjøre en forskjell til glede for seg selv og andre. Dette er noe jeg har sett i praksis, gjennom «fikse og ordne» gruppen. Så dette aspektet for å holde seg friskest mulig, og kanskje kutte i, eller redusere bruken av medisiner, er viktig slik jeg ser det,» avslutter Jarle Lauvstad. En ekte First Line Hero i Norlandia.